Jakie dania regionalne serwowane są w górach?

Polskie góry przyciągają turystów zarówno w okresie zimowym, jak i letnim. To miejsce, które urzeka nie tylko pięknem krajobrazów i charakterystycznym, urzekającym klimatem, ale także… przepyszną kuchnią! Tradycyjne potrawy z tego regionu znane są w całym kraju, jednak można śmiało stwierdzić, że właśnie tam smakują zdecydowanie najlepiej.

 

Najpyszniejsze tradycyjne potrawy kuchni góralskiej

Dziś możemy uczestniczyć w najrozmaitszych imprezach sportowych w górach, korzystać ze stoków narciarskich, a także wspinać się na szczyty. Wszystkie te atrakcje urozmaica dodatkowo góralska kuchnia, której historia może nieco zaskoczyć. Wiele lat temu, gdy turystyka w zasadzie nie istniała, życie w rejonie górskim było prawdziwym wyzwaniem. Nieurodzajna gleba i trudne warunki sprawiły, że hodowano jedynie ziemniaki i zboże. Właśnie te składniki, wraz z kapustą i nabiałem, stały się podstawą kuchni góralskiej.

Nie ulega wątpliwości, że symbolem kuchni góralskiej są sery. Chodzi tu oczywiście o oscypki, które z pewnością każdemu przywodzą na myśl właśnie góry. Warto jednak zwracać uwagę na ich oznaczenia. Jeżeli ser nie posiada znaku „Chronionej Nazwy Pochodzenia”, oznacza to, że nie został wytworzony zgodnie z tradycją i tym samym nie jest oscypkiem, a jedynie wyrobem podobnym.

Będąc w górach, nie można nie spróbować kwaśnicy, czyli zupy na bazie kiszonej kapusty. To regionalne danie często mylne jest z kapuśniakiem, jednak w rzeczywistości są to dwie inne potrawy. Kwaśnice gotowana jest bowiem na mięsie baranim i jest jednocześnie uboższa w składniki. Dzięki temu na pierwszy plan wysnuwa się jej charakterystyczny, kwaskowaty smak.

Równie popularnym daniem z rejonu górskiego są moskole. Są to placki z ziemniaków, mąki, soli i wody, które najczęściej piecze się na blasze. Rzadziej przygotowuje się je na patelni, jednak nie jest to błędem. Moskole podawane z aromatycznym masłem czosnkowym i oscypkiem smakują wręcz wyśmienicie!