Wspólne działania w ramach Tatry Super Ski

 

Celem wdrażanych procedur jest:

  • Zwiększenie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia pracowników (obsługi), gości / klientów stacji narciarskiej.
  • Minimalizowanie ryzyka zakażenia pracowników / obsługi oraz gości / klientów.
  • Kompleksowe działanie przeciwepidemiczne dostosowane do etapu zaawansowania stanu epidemii.
  • Ograniczenie występowania sytuacji mogących doprowadzić do transmisji wirusa SARS-CoV-2.

 

 

Stacja narciarska i wyciągi

Nasze obiekty dostosowaliśmy do wymagań, które Ministerstwa Zdrowia i Rozwoju opracowały przy udziale Głównego Inspektora Sanitarnego.


Oto działania, które na bieżąco prowadzimy na miejscu:

 

  • Wyposażyliśmy pracowników stacji w środki ochrony indywidualnej – maseczki, rękawiczki, przyłbice oraz środki do dezynfekcji.
  • Na terenie wszystkich stacji umieściliśmy ogólnodostępne, opisane i regularnie uzupełniane dozowniki z płynem dezynfekującym.
  • Regularnie dezynfekujemy przestrzenie wspólne i najczęściej używane elementy wyposażenia (klamki, blaty, oparcia krzeseł, włączniki i uchwyty).
  • Przestrzegamy obowiązku zasłaniania nosa i ust podczas pracy i Was również o to prosimy (na terenie ośrodków oraz wyciągów i kolei linowych).
  • W zależności od warunków pogodowych staramy się systematycznie wietrzyć pomieszczenia wchodzące w skład ośrodków narciarskich.
  • Zwiększyliśmy odległości między pracownikami stacji oraz wprowadziliśmy rozwiązania, które ograniczają ich kontakty – np. zmianowy tryb pracy oraz podział obiektów na kilka stref.
  • W każdym ośrodku przygotowaliśmy miejsce do izolacji osoby wykazującej objawy infekcji.
  • Na terenie stacji goście znajdą plakaty oraz naklejki z najpotrzebniejszymi zasadami bezpieczeństwa oraz numerami telefonów alarmowych.
  • Nie obowiązuje limit osób na wyciągu w przypadku, gdy miejsca zajmować będą osoby zamieszkujące w jednym gospodarstwie domowym lub mające wspólny nocleg lub wspólnie podróżujące do stacji turystyczno – narciarskiej. Jednak istnieje bezwzględny obowiązek zasłaniania ust i nosa przez wszystkie osoby korzystających z wyciągu. W innym przypadku istnieje bezwzględny obowiązek zachowania dystansu społecznego zgodny z aktualnym rozporządzeniem oraz bezwzględny obowiązek zasłaniania ust i nosa przez wszystkich korzystających z wyciągu.
  • Stacja zastrzega sobie prawo limitacji sprzedanych biletów jeśli ilość osób na terenie ośrodka przekroczy dopuszczalną wartość.

 

 

Wypożyczalnia

 

  • Obowiązuje dezynfekcja rąk przed wejściem do lokalu.
  • Obowiązkowe zakrywanie ust i nosa.
  • Obowiązuje ruch jednostronny zgodnie z instrukcjami na ścianach.
  • Zachowanie dystansu społecznego.
  • Limit osób do 1 os/ 4m2.
  • Sprzęt dezynfekowany po oddaniu przez użytkownika.

Gastronomia

 Funkcjonowanie przystokowych obiektów gastronomicznych w całości uzależniamy od rozporządzeń właściwych Ministerstw oraz Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Niemniej jednak określiliśmy uniwersalne zasady, w ramach których takie obiekty powinny funkcjonować na stałe.


Aktualnie posiłku nie można spożyć w restauracji, działamy wyłącznie na wynos.

  • Obowiązuje dezynfekcja rąk przed wejściem do lokalu.
  • Obowiązkowe zakrywanie ust i nosa.
  • Obowiązuje ruch jednostronny zgodnie z instrukcjami na ścianach.
  • Zachowanie dystansu społecznego min. 1,5 m
  • Limit osób do 1 os/ 4m2.
  • Zakaz spożywania posiłków na terenie gastronomii, wyłącznie na wynos.
  • W toaletach zgodnie z wytycznymi zostały wyłączone suszarki.
  • Zachęcamy do dokonywania płatności bezgotówkowych

Oprócz procedur zalecanych przez instytucje państwowe, wprowadziliśmy także dodatkowe działania i inwestycje, które podniosą poziom bezpieczeństwa i pomogą zmniejszyć ryzyko transmisji koronawirusa.

 

Szkółka narciarska

  • Instruktorzy przestrzegają obowiązku zasłaniania ust i nosa w trakcie zajęć, kontaktu 
    z kursantami oraz przejazdów na wyciągach.
  • Miejsca spotkań z instruktorami zostały ograniczone i wyznaczone tylko w jednej strefie.
  • Zachęcamy do dokonywania rezerwacji telefonicznych.
  • W szkole narciarskiej nie ma poczekalni, prosimy o stawianie się na lekcji 
    w wyznaczonym miejscu na zewnątrz.
  • Prosimy o pojedyncze wchodzenie do biura szkółki max. 1 os/ 4 m2
  • Obowiązuje dezynfekcja rąk przed wejściem do lokalu.
  • Obowiązkowe zakrywanie ust i nosa.

 

Automaty biletowe

 

Odbiór karnetów zakupionych online będziecie możliwy zarówno w kasie, jak i w automacie – na trzy różne sposoby:

  • Ręcznie wpisując numer zamówienia
  • Skanując kod kreskowy z wydrukowanego zamówienia
  • Skanując kod kreskowy z ekranu smartfona lub tabletu
  • Lista ośrodków, w których będzie można kupić i odebrać bilet w automatach sprzedażowych:

 

Sklep internetowy

Wszystkim tym, którzy tegoroczną zimę chcieliby spędzić na stoku, już teraz dajemy możliwość dokonania bezpiecznych zakupów karnetów online.


Na stronie naszego sklepu można nie tylko dokonać zakupu karnetu i uprawnień – Ci z Was, którzy posiadają już kartę Tatry Super Ski, mogą doładować ją online i udać się bezpośrednio na stok – bez wizyty przy stanowisku kasowym czy automacie.

Jeśli Twój stan zdrowia budzi wątpliwości bądź nie czujesz się najlepiej, prosimy o szczególne zachowanie ostrożności i w miarę możliwości o pozostanie w domu – tak, by nie narażać siebie i innych osób. Zgodnie z zaleceniami GIS, w przypadku stwierdzenia wyraźnych oznak choroby (jak uporczywy kaszel, złe samopoczucie, trudności w oddychaniu) zastrzegamy sobie możliwość odmowy wpuszczenia gościa na teren obiektu.

Jeśli podczas Twojego pobytu zauważysz u siebie objawy Covid-19 (suchy kaszel, gorączka, duszność itp.), Należy natychmiast skontaktować się z odpowiednimi służbami pod numerem alarmowym 999 lub 112 oraz zgłosić ten fakt obsłudze stacji narciarskiej lub obiektu noclegowego w którym się zatrzymaliśmy. Odpowiednie instrukcje i wszystkie dalsze kroki zostaną przekazane podczas rozmowy.

 

Wspólna odpowiedzialność

W tym sezonie zrobiliśmy wszystko, co w naszej mocy, żeby zapewnić Wam bezpieczeństwo i komfort użytkowania naszych stacji. Pamiętajmy, że wszyscy działamy razem dla naszego wspólnego dobra.

Przed patogenami ochronią nas również podstawowe elementy narciarskiego wyposażenia. Kominiarki, bandanki, rękawiczki czy gogle - podobnie jak maseczki - ograniczają rozprzestrzenianie się bakterii i wirusów.

 

Procedury bezpieczeństwa

pdf

Pobierz załącznik

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej.
Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.